2013. jún 12.

Családi háza utólagos szigetelése polisztirollal

írta: online reklám
Családi háza utólagos szigetelése polisztirollal

grafit_reflex.jpgA 70-es és 80-as években még bizony olcsó volt a fűtés. Ha ekkor építettük a családi házunkat, akkor még nem volt olyan fontos a hőszigetelés. A téglafalra nem került szigetelő, és a nyílászárók is kezdetlegesebbek voltak a maiaknál.

Mára azonban nagyot fordult a világ. A gáz ára az égbe szökött, és drága mulatság az utcát fűteni hosszú hónapokon keresztül. Ha spórolni szeretnénk a rezsin a téli hónapokban, akkor nemcsak a bejárati ajtót és az ablakokat kell kicserélni, hanem a falat is szigetelni kell. A téglafal nagyon jól szigetelhető polisztirollal. Választhatunk az olcsóbb és gyengébb minőségű polisztirolok közül is, de ezzel a választásunkkal hosszú távon nem fogunk jobban járni. Az olcsó falazó anyaggal egyszer már megütöttük a bokánkat, és most isszuk a levét. Persze harminc évvel ezelőtt még nem építkeztünk szigeteléssel. Most viszont érdemes ésszel választanunk. Ha az olcsó szigetelőt választjuk, akkor magasabb lesz a gázszámlánk, és apródonként biztosan többet fogunk kifizetni, mint az egyszer drágább szigetelőanyaggal.

Az Austrotherm polisztirol termékei jó minőségűek, és remekül szigetelnek. Érdemes közülük választanunk. Ha nem akarunk még egyszer pórul járni, és most a legjobbat szeretnénk, akkor a grafitos hőszigetelő rendszer mellett érdemes döntenünk. Több érv is szól mellette. A benne lévő grafitos adalékanyag alacsonyabb hővezetést, és ezzel jobb hőszigetelést biztosít. Ugyanolyan szigeteléshez vékonyabb lemez is elég, ami a hőszigetelő lapok még stabilabb rögzítését biztosítja, vagy pedig ugyanazzal a vastagsággal a hagyományos polisztirolnál jobb szigetelést érhetünk el. Ha megfelelő vastagságban építjük be, akkor sokat lefaragunk a téli hónapok rezsijéből. A megfelelő vastagságról érdemes szakemberrel konzultálni, de mindenképp érdemes legalább 8-10 centiméteres vastagságot beépíteni. Tizenöt centiméter felé viszont már nem biztos, hogy érdemes menni, mert ebben a tartományban a vastagság növelése már aránytalanul kis megtakarítást jelenthet.

A grafitos szigetelés vastagsága mellett a beépítés szakszerűsége is meghatározza megtakarításunk mértékét. Mindenképp érdemes szakemberre bízni a munkát. Ha három méternél alacsonyabb a házunk fala, akkor elég lehet csak a ragasztás, nem kötelező a dübelezés. A nagyobb biztonságért azonban érdemes dübelezni. Évtizedek alatt egy nagyobb vihar, vagy egy tartós esőzés csúnyán kibabrálhat velünk, és letépheti a vastag ragasztott szigetelést. Nem érdemes kockáztatnunk.

Szólj hozzá

hőszigetelés polisztirol grafitos hőszigetelő