2013. máj 28.

Hatalmas az Európai fiatalok munkanélküliségi rátája

írta: online reklám
Hatalmas az Európai fiatalok munkanélküliségi rátája

Minden negyedik Európai fiatalnak nincs munkahelye, ezért nagyon sokan a külföldön való álláskeresés és elhelyezkedésre szorulnak. Egy a közelmúltban megrendezett bonni konferencián, melynek a "Building Tomorrow's Europe" elnevezést adták, arra a következtetésre jutottak, hogy megoldások vannak a fiatalok helyzetére, mindazon által nehéz a gyakorlatba átültetni őket.


A konferencia célja a fiatalok felvilágosítása volt, de a valamivel több, mint 400 résztvevőből minden nyolcadik 30 év feletti volt. Számos résztvevőt kérdeztek a konferenciáról és a várható sikerességéről is. A megkérdezettek nagy részének egybehangzó véleménye az volt, hogy az ehhez hasonló konferenciák nagyon fontosak az információcsere szempontjából és a megoldások kidolgozására is, hiszen az Európai munkanélküliség a 25 év alatti fiatalok köreiben riasztó számokat mutatnak; minden negyedik 25 év alatti Európai fiatal munkanélküli, illetve Spanyolországban és Görögországban minden második.

A konferencián rámutattak arra is, hogy Németországban a helyzet teljesen mást mutat, ugyanis a munkanélküli fiatalok rátája, nyolc százalékkal, elérte a legalacsonyabb szintet a kelet és nyugat német egyesülés óta, ezért nagyon sok munkanélküli fiatal Németországi emigrációban gondolkodik. Azonban nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az olyan országok, mint például Spanyolország elveszítik a szakképzet fiataljaikat, ezért kell támogatni azokat a projekteket, amelyek elősegítik a fiatalok munkaszerzési lehetőségét azokban az országokban, ahol komoly gondokat okozott a gazdasági válság.

A konferencián az is elhangzott, hogy alapvetően, a külföldön szerzett tapasztalat pozitívumként is megemlíthető, de a jelenlegi gazdasági helyzetre való tekintettel ez egy kikényszerített migrációnak számít, ami negatív hatással is lehet a fiatalokra. Ugyanakkor azt is megemlítették, hogy nem csak Európa szinten, de nemzeti szinten sincs rendesen kidolgozva egy konszenzus a fiatalokat érintő problémákat illetően.

Szólj hozzá

álláskeresés munkahely munkanélküli fiatal