2017. jún 22.

A kutya epilepszia és kezelési lehetőségei

írta: online reklám
A kutya epilepszia és kezelési lehetőségei

kutya-epilepszia.jpg

Az epilepszia egy gyűjtő kifejezés. Minden olyan állapotot, amely ismétlődő rohamok formájában jelentkezik, és amely tünetcsoportok hátterében az agykéreg idegsejtjeinek átmeneti vagy hosszan tartós izgalmi állapota áll - ezt az állapotot egy jellemző jellegzetes EEG (agyi elektromos tevékenységet mérő műszer) lelet kíséri – epilepsziának vagy agyi működészavarnak nevezünk.

Epilepszia, vagy epilepsziás tünettel járó egyéb betegség?

Az epilepszia, mint betegség, illetve az epileptiform görcsroham könnyen összekeverhető. A második esetben nem valódi epilepsziáról van szó, csak az epilepsziáéhoz hasonló tüneteket produkál az állat. Ezt valamilyen más betegség, vagy kórok is kiválthatja. A valódi epilepszia esetén minden látható kiváltó ok nélkül ismétlődnek a rohamok, általában ugyanazon klinikai kép formájában. Ilyen esetben az agykérgi mozgató vagy érző területek vele született működészavaráról van szó. Az epileptiform görcsroham esetén egy konkrétan meghatározható ok van a tünetek hátterében pl. máj- vagy veseműködési zavar, a vércukorszint ingadozás, különféle toxikus anyagok (növényvédő szerek), gyógyszerek (nyugtatók, altatók stb.) Amennyiben az oktani tényezőt beazonosítjuk és megszüntetjük, akkor a roham „magától” megszűnik.

Az epilepszia speciális formája, mely az agyban nem örökletesen jelen lévő probléma következménye, hanem valamely kórtani tényező az állatot az életében éri és ez váltja ki az agyi elváltozásokat. Így bizonyos immunkomplexek lerakódása az agy bizonyos sejtjeiben, kórokozó vírusok, paraziták, baktériumok, melyek anyagcseretermékei irritálják az agy bizonyos részeit, vagy balesetet követő agyi trauma is lehet a görcsök hátterében.

A kutya epilepszia kezelése

A kutyák általában nyugtató hatású gyógyszerekkel kerülnek kezelésre, melyek sok esetben a rohamok gyakoriságát képesek csökkenteni. De sokszor egy idő után az alkalmazott gyógyszerek kimerülnek és már nem képesek csökkenteni a rohamok erősségét és gyakoriságát. Ekkor, amikor már kimerültek a lehetőségek szoktak a gazdik hozzánk fordulni.  A legoptimálisabb az, hogy vegyi szerek használatát megelőzően kezdik el alkalmazni a gazdik a szereinket, mivel ilyenkor hatnak a legjobban a természetes gyógynövény és ásványi alapanyagú szerek.

A kutya epilepszia kezelésére a KOROVET, ETOVET, FYTOVET kombinációt használjuk a legjobb eredménnyel. Ezek mind az epilepszia, mind az epileptoid görcsök kezelésére is beváltak.

dr. Molnár Gábor Miklós
állatorvos

Szólj hozzá

kutya epilepszia epilepszia kutyáknál kutya epilepszia kezelése