2015. már 04.

A digitális fényképezőgépek főbb típusai

írta: online reklám
A digitális fényképezőgépek főbb típusai

Ha csak alkalmanként használná a fényképezőgépet, vagy komolyabb szándékai vannak, közel sem mindegy milyen fajta készüléket választ. A jelenleg megvásárolható digitális fényképezőgépeket három fő kategóriába sorolhatjuk, a kompakt, tükörreflexes és a kettő közötti átmenetet képviselő bridge.


Kompakt fényképezőgépKompakt fényképezőgép: bár a technika fejlődésével az alsó- és középkategóriás kompakt készülékek egyre inkább háttérbe szorultak az okostelefonok miatt, a jelenleg forgalomban lévő készülékek mégis keresettek. A kompakt fényképezőgépekre jellemző a kis méret és tömeg, beépített vaku, kis méretű képérzékelő és a bővíthetőség hiánya.

Bridge fényképezőgépBridge fényképezőgép: a találó kifejezés arra utal, hogy bár leginkább a hagyományos kompakt készülékekre hasonlít, mégis köztes kategóriát képvisel a dSLR és kompakt gépek között. A mérete már valamivel nagyobb, nagy szenzorral van szerelve és valamilyen szinten bővíthető (például vakusaruval rendelkezik).

Tükörreflexes fényképezőgépdSLR (digitális tükörreflexes) fényképezőgép: a digitális tükörreflexes készülékek nem véletlen voltak sok éven át volt a legismertebb és legelismertebb gépek a fényképészetben. Sok profi fotós választása is a tükörreflexes fényképezőgépekre esett, mert kiválóan bővíthetők és a helyzetnek megfelelően számos beállítási lehetőséggel könnyíti a felhasználóját. Nagy érzékelő szenzorral szerelt és cserélhető objektíves kialakítással és optikai keresővel kerültek forgalomba.

Bár nem képvisel külön kategóriát, mégis érdemes szót ejteni az egyre elterjedtebb, megerősített kompakt gépekről is.

Strapa  fényképezőgép"Strapa" fényképezőgép: az extrém helyzetekben is használható gépek többféle változatban kerültek forgalomba. Ezek a gépek a kompakt kategória megerősített tagjaiból állnak, melyek lehetnek víz-, fagy-, ütés- és porállóak, valamint jobban bírják a terhelést is, mint egy normál fényképező.

A megfelelő fényképezőgép kiválasztása, nem mindig olyan egyszerű feladat. Elsősorban feltétlen végig kell gondolni, hogy milyen célra lesz leginkább használva, érdemes teszteket olvasni, bemutató videókat nézni, hogy a fényképezőgép paraméterein felül átfogóbb képet kapjunk a kiszemelt készülékről.

Szólj hozzá

fényképezőgép digitális fényképezőgép fényképezőgép típusok